Geschiedenis van Villa Zonnebloem

In Vlaanderen zijn er een vijvenveertig Freinetscholen. Zij vormen de grootste groep binnen de methodescholen. Naast de Freinetscholen heb je er ook nog leefscholen, Daltonscholen, Montessorischolen en Jenaplanscholen.

Villa Zonnebloem koos bewust voor de Freinetpedagogiek binnen de structuur van het gemeenschapsonderwijs. Meer info over de andere methodescholen in het Go! vind je hier. Alle methodescholen van het Go! hebben zich verenigd in het “netwerk methodeonderwijs”. Ze overleggen en organiseren o.a. samen opleidingen voor leerkrachten.

Het Go! is onderverdeeld in scholengroepen. Villa Zonnebloem behoort tot scholengroep 5 Mechelen-Keerbergen. Meer info over deze scholengroep vind je op www.sgr5.be. In onze scholengroep vind je nog twee andere methodescholen: de Triangel (Freinetschool) in Booischot en de Pluishoek (leefschool) in Heist-Goor.

Onze school werd in 1998 door een groep geëngageerde ouders en leerkrachten opgericht en is daarmee een van de jongste scholen van Mechelen. Deze mensen wilden een alternatief op het traditioneel onderwijs. Dat bestond toen nog niet in Mechelen en omgeving. Door het groot succes startten we, twee kilometer verderop, in 2004 met een tweede school. Ze kreeg de naam “Het Zonnehuis”. Van dan af hadden we twee vestigingsplaatsen, De Villa en Het Zonnehuis, onder één noemer: Villa Zonnebloem.

Het Zonnehuis startte als kleuterschool en kreeg in september 2007 ook een lagere schoolafdeling.

In september 2008 startte er in Campus Lyceum van het Busleyden Atheneum ook een middenschool gebaseerd op de Freinetprincipes. Deze middelbare school valt niet onder het beleid van Villa Zonnebloem, maar er is wel een vorm van samenwerking. Heel wat kinderen uit onze school volgen er de eerste jaren van hun middelbaar onderwijs.

In 2008 vierde onze school haar tienjarig bestaan. In 2009 was er ook in Het Zonnehuis feest, omwille van haar vijfde verjaardag. Beide vestigingsplaatsen werken via dezelfde principes. De pedagogische leiding is in handen van één directeur en pedagogische studiedagen worden samen opgezet. De Freinetpedagogiek is geen strak keurslijf. Het wordt ingevuld door mensen die elk vanuit hùn eigen krachten vertrekken. Een ander team, een andere omgeving en andere ouders zorgen ervoor dat beide scholen een eigen dynamiek ontwikkelen.

Het grootste verschil tussen beide scholen is de omgeving waarin de school ligt. De Villa ligt binnen de Mechelse stadsring en huist in de campus van Het Hof van Nassau, gebouwd na de schoolstrijd van 1958. Op haar speelplaats heeft ze een prachtig geklasseerd monument staan, in de 16-de eeuw de verblijfplaats van de heren van Nassau. Onze vleugel van de campus is modern ingericht: we beschikken over dubbele beglazing, nieuwe dakbedekking, zonnepanelen, ruime klassen, een nieuwe fietsenstalling en heraangelegde speelplaats. We huisvesten vier kleuterklassen en zes lagere schoolklassen. De twee andere vleugels van de campus worden door basisschool Hof van Nassau en Campus Zandpoort van het Busleyden Atheneum gebruikt.

Het Zonnehuis ligt in de wijk Mechelen-Noord. Ze is gehuisvest in een voor 1954 architectonisch hoogstandje met ronde koepel en grote glaspartijen. Het gebouw werd getekend door de gerenomeerde architecten Jan Van Meerbeeck en Maurice Deheyder. We hebben ook daar belangrijke verbeteringswerken aangebracht zodat er nu twee kleuter- en drie lagere schoolklassen ingericht zijn. Het Zonnehuis heeft een groene omgeving en probeert ook een rol te vervullen in de woonwijk Oud Oefenplein